education
in animation

Glavna nagrada hrvaškemu filmu Slon v oblakih

  

 

15. oktober, Maribor, Lutkovno gledališče

Po petih festivalskih dneh, na katerih se je odvrtelo 106 tekmovalnih filmov mladih ustvarjalcev iz 19 držav in štirih kontinentov, je danes strokovna žirija podelila priznanja najboljšim. Ker so mladi filmarji tekmovali v treh starostnih kategorijah; MINI (do 10 let), MIDI (11-14) in MAXI (15-19), je najboljši film v vsaki kategoriji prejel priznanje, najboljši film celotnega festivala pa grand prix, finančno nagrado 300 evrov, namenjeno razvoju novih filmov, podarja pa jo Fundacija Sonda. Na projekcijah je filme ocenjevalo tudi občinstvo, njegovi izbranci pa se bodo potegovali za nagrado Youth Cinema Award (pripravlja Youth Cinema Network).

Strokovna žirija v sestavi Menghsun Chen (Tajvan), Vera Schöpfer (Nemčija) in Timon Leder (Slovenija) je priznanja oz. posebne omembe ter grand prix podelila naslednjim mladim filmarjem:

Mini
Mini Category
Firbec / Nosy Rabbit (2′ 07”, Slovenija, 2016)
»Lepo zaključena zgodba, polna hudomušnih otroških idej in lepo pripravljene likovne zasnove.«
Avtorji: Otroci iz skupine Sončki iz Vrtca Vodmat, Ljubljana. Mentorji: Anka Kočevar (filmska animatorka), Tadej Bernik (fotograf), Samo Kutin (glasbenik), Jana Pevec in Petra Faris (vzgojiteljici).

midi
Midi Category
Čarovnik išče službo / Magician seeks Job (6′ 08 ”, Nemčija, 2015)
»Zgodbo začne otroška domišljija, ki jo dopolnjujejo igrive ideje.«
Avtorji: Jarne Borinski, Konstantin Royal in drugi, Mentor: Bertolt Hering Jugendfilm

maxi 1
Maxi I Category

Kaj sedaj / What now (8′ 56”, Hrvaška, 2015)
»Hiter pogled na dekle, ki teče mimo, pove veliko o glavnem liku te zgodbe. Vsak trenutek filma nam avtor z načinom snemanja zelo približa in kot gledalci smo udeleženi v veliki zgodbi prijateljstva in njegovega dokaza.
Avtorji: Marko Bičanić, Karlo Vorih, Korana Ugrina, Ian Tomljenović, Leon Dubroja, Veronika Milinović

maxi 2
Demoni v preobleki / “Demons in Disguise”. (3′ 20”, 2014, ZDA)
»Odnos med materjo in najstniškim dekletom je pogosto zahteven. Ta film ga prikaže na zabaven način.«

Zmagovalec / winner
Slon v oblakih / Elephant in Clouds (2′ 09”, Hrvaška, 2015)
»Prepričala nas je enostavna in premišljena zgodba s še boljšo, profesionalno izdelano animacijo. Glavna nagrada gre filmu o letenju z ušesi in podaljševanju spanca zaradi dobrih sanj«

Občinstvo pa je prvo nagrado z enakim številom glasov razdelilo med dva filma; slovenskega Črna komedija (The black comedy, 4′ 41”, 2016) avtorja Gašperja Košenine, ki je film ustvaril s pomočjo mentorjev Camille Hlaperin, Charlène Biju, Eneja Mavsarja in Tomaža Pavkoviča. Vsebina: Človek brez denarja se odloči ubiti svoja bogata prijatelja. Za delo najame morilca, ki imata grozno napako.

Drugi film, ki je prepričal občinstvo, pa je srbski Živali bi želele (Animals would like, 2′ 30”, 2014), ki ga je ustvarila skupina otrok pod mentorstvom Nele Curcija. Vsebina: Živali si predstavljajo, kako bi bilo, če bi zamenjale svojo vlogo z ljudmi.

Mali slon, ki je s predfestivalskim dogajanjem trajal že od 4. oktobra, je bil eden najbolj obiskanih v Mariboru, saj je filmske projekcije obiskalo 1500 otrok mariborskih in okoliških vrtcev ter osnovnih in srednjih šol. Še posebej tesno je že vsa leta sodelovanje z dijaki Srednje šole za oblikovanje Maribor, ki ne samo sodelujejo s svojimi filmi, pač pa festivalsko dogajanje spremljajo tudi s kamero in so aktivni na filmskih delavnicah.

Posebnost letošnjega festivala je ponovitev celotnega filmskega programa Malega slona po lastnem izboru, ki bo med 10.00-16.00 v kinu BlackBox v prostorih GT22 na Glavnem trgu 22.

Programska direktorica festivala Mali slon je mag. Hana Repše, ki je v program uvrstila ne le filme, pač pa številne delavnice, razstavo filmskega zakulisja (mladega filmarja Timona Ledra, tudi člana žirije), program kratkih filmov mladih filmark ter predstavitev partnerske organizacije z letošnjim poletnim filmskim taborom za otroke.

Producent festivala Rene Puhar poudarja, da otroci in mladi s pomočjo mentorjev ali sami snemajo vedno več, saj tehnična oprema postaja vedno boljša in dostopnejša, šolski sistemi pa v svoje programe vse bolj vključujejo izobraževanje na področju avdiovizualnih medijev.

Na festival, ki se je odvijal v Vetrinjskem dvoru, Lutkovnem gledališču in v GT22 je letos pripotovalo kar 40 gostov, med njimi tudi dva člana mednarodne žirije:

Menghsun Chen (Tajvan), je podpredsednik izvršnega odbora tainanskega mednarodnega festivala otroškega filma Eureka!:
Prišel sem na povabilo Hane Repše, ki sem jo pred štirimi leti spoznal v Mariboru. Na osnovni šoli učim računalništvo in tam med drugim seznanjam otroke tudi z računalniško animacijo. Zelo veliko zanimanje je za to pri nas. Stvari, ki se mi zdijo najpomembnejše pri animaciji, so domišljija, radovednost in iskanje rešitev in na koncu analiziranje. Zelo dobro je, da je to v šolskem kurikulumu.

Vera Schöpfer (Nemčija) Akademija medijskih umetnosti v Kölnu. Ustanoviteljica ustvarjalnega omrežja SCREENAGERS za organizacijo filmskih projektov za najstnike in Mladinske akademije za dokumentarne filme, Mladi psi:
Prvič sem v Mariboru. Zelo sem radovedna, kakšne filme so ustvarili mladi, s katerimi veliko delam. Otroci filmov še ne reflektirajo, delajo neposredno, po 15. letu pa že lahko vidimo male mojstrovine. Starejši kot so, seveda več razmišljajo in včasih se to ne izkaže za dobro, saj lahko preveč zakomplicirajo vse skupaj. Pomembno je, da je ustvarjalec filma svoboden in da ima dobro zgodbo, da ve, zakaj jo je naredil. Vse ostalo se temu podreja.

Timon Leder (Slovenija) avtor animiranih filmov, šola za animacijsko režijo v Franciji La Poudriere. Njegov animirani prvenec Delo (z Urbanom Breznikom) se je predvajal že na več kot 25 festivalih po svetu:
Vsakodnevno oživljam osebe in živali vseh vrst in v tem neizmerno uživam. Delam kot filmski animator, kot mentor pa sem vedno znova navdušen, kako zabavni in inovativni so liki, ki jih oživi mladina. Mislim, da smo temu priča tudi pri letošnjem festivalskem izboru. Kot žirant bom dal največ poudarka na inovativne značilnosti in animacijo likov. Pri tehnični izvedbi bom najbolj popustljiv, čeprav ravno to odloča o končnem odzivu gledalcev. Vendarle še ne gre za profesionalne filme, ampak predvsem za ljubezen do animiranja oz. “oživljanja”.

Festival Mali slon pripravlja Društvo za razvoj filmske kulture s partnerji: Lutkovnim gledališčem Maribor, Narodnim domom Maribor, Zavodom MARS in GT22.

Uradna spletna stran festivala s programom: http://enimation.si/
FB: https://www.facebook.com/events/1077817655667020/

Zadnje objave

Izšla je spletna različica programskega kataloga 4. mednarodnega festivala otroškega...

V mariborskem Kinu Udarnik bodo od 6. do 8. decembra potekali prvi dnevi...

ENIMATION little elephant, 4. mednarodni festival otroškega in mladinskega animiranega...

Pozdravljen/-a na spletnem portalu ENIMATION – education in animation....

During the time of Summer holidays, ENIMATION school – in association with...